Gázkészülék márkája

2010.01.29. 08:30

Na szóval megvan, hogy milyen típusú cirkot veszek. Idági a márkán filóztam. Elég sok blogot meg fórumot végigolvastam na meg persze kikértem a szerelőm tanácsát is. Amit az információkból leszűrtem az az, hogy itt is inkább kicsit drágábban venni gázkészüléket. Jobb ha az ember egy bejáratott és elismert márkát választ mint később a gatyáját is a javíttatásra költi. Na meg a fűtésre, mert ugye a készülékek hatásfoka sem mindegy (vagyis az elégetett gázból mennyi hőt termel és mennyi megy ki a szabadba ebből).

Szóval az infók alapján a következők játszanak: Vaillant, Junkers, Saunier Duval, Westel. Az utolsó nem valami nagy márka, de a gázszerelőm esküdött rá szóval megnéztem. Az első 3 árban közel hasonló, talán a Junkers drágább. Ő is esett ki a leghamarabb, mert a szerelő azt mondta, hogy nagyon jó megbízható cirko, de szerelni ne kelljen, mert az rohadt drága. A Saunier Duval és a Vaillant kb. egy kategória, ő az előbbit favorizálja. Azt mondja elpusztíthatatlan, két dologra kell figyelni csak, villámláskor áramtalanítsam, a rendszerben ne legyen kosz mert az tönkrevágja a szivattyút. Vagy pedig rakjak be egy plusz szűrőt. Mondtam is neki, jópofa vagy vigyázz erre te, nem én fogom a rendszert kiépíteni:) A Semia F24-es típusra esett a választásom, mert ez árban megfelelő volt illetve most akciósan majd 40e forinttal olcsóbban vehettem meg. Így lett 142e az ára, ami elég húzós, tegyük hozzá. Elvileg a jövőhéten meg is érkezik akkor lesz felszerelve, addig keresek valami kandallót.

Gázkészülék, de milyen?

2010.01.22. 06:36

Elkezdtem puhatolózni gázkészülék ügyben. Pontosabban cirko ügyben, mert mint megtudtam ez a pontos megfogalmazás. Szóval kiderült lehetőség itt is annyi van mint égen a csillag. Először is van ami fűt ugye, van olyan ami melegvizet is csinál nekem, aztán van sima, van turbós, kondenzációs meg a  jó ég (na meg a gázkészülék szerelő) tudja még milyen. A lényeg, hogy nekem nincs bojlerem így nekem olyan cirko fog kelleni ami melegvizet is tud előállítani. A helyzetemet bonyolítja, hogy ebből is több verzió létezik. Van átfolyós és van tárolós. A kettő között annyi a különbség, hogy a tárolósban van egy víztartály amiben a felmelegített vizet tárolja. Az átfolyós pedig úgy működik, hogy mikor megnyitom a csapot, akkor kezd el melegíteni. Mivel ehhez idő kell így annyi kényelmetlensége van a dolognak, hogy nem egyből, csak kicsit késve érkezik a melegvíz. Na meg ha zuhanyzás közben a párom mosogatni kezd, kellemetlen szituációkat szülhet:)

Az a gondom, hogy én a gázkészüléket vagyis cirkot a konyhámba szeretném felszereltetni. És mivel a konyhám elég kicsi ezért a méret is fontos. A tárolós viszont értelem szerűen nagyobb ezért marad az átfolyós. Amúgy turbós lesz a lelkem mert a gázkészülék szerelőm azt mondja ez sokkal biztonságosabb, mivel kintről szívja a levegőt és van benne egy csomó bisz-basz ami figyeli nem-e áramol vissza szénmonoxid a lakásba. Fő a biztonság szóval ez lesz! Ha spórolni akarnék akkor még szóba jöhetne kondenzációs kazán, ami elvileg 30%-al kevesebb gázt fogyaszt. Azt ne kérdezzétek, hogy miért. A lényeg az, hogy mikor megláttam a sima és a kondenzációs kazánok közötti árkülönbséget letettem róla :) Már csak a márkát kell kiválasztani, ami fontos, elvégre nem 1-2 évre veszem és nem pár forintról van szó. Ezzel kapcsolatban konzultálnom kell a szerelőmmel...

Elkezdtem a mozgolódást....

2010.01.19. 10:39

Na elkezdtem szervezni a gázfűtés kiépítését. Az emberemmel megkonzultáltam, miből mennyit, merre hány méter. Pontosabban még csak a radiátoroknál tartunk. Úgy számoltuk, hogy összesen 5 lapradiátorra lesz szükség ahoz, hogy szépen kifűtsem a lakást. Abból, kettő orbitális nagy és három kisebb. Majdnem elhasaltam mikor megtudtam a radiátoroknak az árát. Az már most látom, hogy a gázfűtés kiépítése nem lesz olcsó dolog.

Csak a radiátorok 60-70 ezer forintba fognak kerülni. És akkor még nincs meg a gázkészülék (konvektor), a rézcsövek amiben a melegvíz fog csordogálni, a szelepek meg még ki tudja mi kell. Na meg persze még ott vannak a munkadíjak is. Ja említettem már, hogy a házban idáig konvektorok voltak? Szóval most a teljes rendszert ki kell építtetnem. Lelki szemeim előtt már látom, hogy ürül lefelé a bankszámlám... na mindegy ez van. Fűteni kell.

A lakás már megvan

2010.01.18. 16:56

Oké  a lakás már megvan. Pontosabban ház! Nem egy nagy hodály, 66 négyzetméter, de másodmagamnak elég lesz. Sajnos eléggé lelakott állapotban volt a kicsike ezért kapott egy teljes nagygenerált. Festés, tapétázás, a villamoshálózat újjáépítése. Nem unatkoztam a nyáron. Már csak fűtés kell bele. Gáz a kényelemért, kandalló pedig a hangulatért és az olcsóságért(?). Ja és persze sose lehet tudni, mikor rúgja össze a port megint ukrajna és a ruszkik. Legalább nem fagyok meg, ha megtörténik újra...

Mivel én nem nagyon értek az épületgépészethez mindenkép szakember segítségét fogom kérni. A gázkészülék beszerzéséhez és a gázos fűtés kiépítéséhez már van is emberem, egy ismerős aki olcsón dolgozik. A kandalló egyszerűbb dolog, körbenézek a neten mégis mi az, amit érdemes megvenni és pont. Na meg van egy kis segítségem is, a testvérem már 2 éve kandalló használó és mikor ő vásárolta, ő is utána járt. Így támaszkodhatok a tapasztalatára. Nem is tudom melyikkel kezdjem... Na körülnézek a neten.